Làm cha mẹ, Sống chánh niệm

Gửi các bố mẹ có con hay cãi lại…

Thời lượng đọc: 8 phút

Ngay từ khi cái con người cao 80cm kia học nói từ “KHÔNG”, mình đã bắt đầu phải học đấu tranh tư tưởng trong nhiều tình huống mỗi ngày. Cái sự cãi lại của chúng nó bắt đầu từ sớm như vậy, và càng lớn, càng muốn độc lập với bố mẹ, thì chúng nó lại càng cãi tợn.

Với Bia, 2,5 tuổi:

Bia ơi chúng mình đi đạp xe đi *Mắt long lanh đầy yêu thương*

KHÔNG!!!

Với Lạc, sắp 5 tuổi:

Ăn cơm xong thì con mới được ăn bánh nhé.

*Cau có nhăn nhó* CON BIẾT RỒI, sao mẹ cứ nói mãi thế. 

Ơ kìa… Mình có làm gì đâu nhỉ? Mình nói rất nhẹ nhàng, mình chỉ muốn tốt cho con. Bực thật đấy. Mình sinh chúng nó ra, làm bao việc vì chúng nó. Thế mà giờ chúng nó cãi lại mình, tấn công mình, bực bội với mình.

Tóm lại là tại sao?

Một thời gian khó chịu về việc này, mình cũng đọc nhiều để đi đến kết luận rằng: việc con cãi lại chẳng phải là do mình, hay là do con. Cái sự cãi lại là một phần của sự phát triển tự nhiên ở trẻ.

Khi bọn trẻ lớn lên, chúng liên tục thử tìm ra giới hạn của mình. Việc bố mẹ cần làm là cho chúng biết những giới hạn rõ ràng đó là ở đâu. NHƯNG không có nghĩa là đưa ra các quy tắc, bắt con làm theo bằng mọi giá và nếu con không nghe thì phạt, nếu phạt vẫn không nghe thì thôi coi như mình là bố mẹ thất bại, con thành đứa trẻ hư. Không phải vậy!

Công thức chuẩn ở đây là: sự đồng cảm + đặt giới hạn rõ ràng.

Cụ thể, trong những tình huống con trả treo, cãi lại thì mình đang thực hành 3 bước như thế này:

Bước 1: Dừng lại

Khi con phản ứng dù có vẻ hỗn láo đến đâu, việc đầu tiên mình làm là: TUYỆT ĐỐI KHÔNG PHẢN ỨNG GÌ CẢ. Mình đứng im như tượng. Mình giữ sự bình tĩnh bằng cách tưởng tượng mình như ngọn núi Phú Sĩ sừng sững nhưng hoàn toàn lặng yên soi bóng mặt hồ. Sự tưởng tượng này giúp mình không phản ứng lại ngay lập tức với con, còn bạn có thể chọn bất kỳ cách nào có hiệu quả với bạn.

Bước này có khó không? Quá khó. Bên trong mình đang như ngọn núi lửa phun trào chứ còn như núi Phú Sĩ cái khỉ gì nữa! Bao nhiêu ý nghĩ bực bội oán trách ùn ùn kéo đến:

Mình có làm gì sai đâu?

Sao nó lại hỗn hào như thế được cơ chứ??

Mình sinh ra nó, yêu thương nó, nuôi nó vất vả như thế mà nó hỗn với mình!

Nhưng nhờ tưởng tượng ra ngọn núi Phú Sĩ, mình không nói ra những điều đó. Bởi đã quá nhiều lần mình nói ra để rồi hối hận. Nó không có tác dụng gì cả. Nó chỉ làm cho tình hình tệ hơn.

Bước 2: “Con không cố ý nói như vậy đâu, phải không”

Mình tự nhắc bản thân như thế. Mình dừng việc đang làm lại, nhìn vào mắt con và hỏi “Con vừa nói gì cơ?”. 

Chú ý: ở đây không phải một cái nhìn dọa nạt kiểu trừng mắt lên như muốn nói “Mày láo à, chết với tao” đâu nhé. Mục đích của việc nhìn vào mắt con là để bắt đầu sự kết nối, chuẩn bị cho bước sau. Trong tình huống này, bạn găng lên thì con cũng găng lên. Bạn dịu dàng thì con cũng dịu lại.

Bước 3: “Mẹ yêu con, nhưng mẹ không thể chấp nhận thái độ đó”

Đây là lúc quan trọng để sử dụng công thức sự đồng cảm + đặt giới hạn rõ ràng.

Vẫn cần phải nói với con rõ ràng rằng, thái độ trả treo như vậy là không thể chấp nhận. Nhưng thay vì trách cứ hay đe dọa hình phạt, mình chỉ mô tả cảm xúc của mình thôi.

“Mẹ cảm thấy buồn khi con hét lên với mẹ, chỉ vì mẹ bảo con dọn đồ chơi sau khi chơi xong.”

Thất vọng, tổn thương, buồn – Hãy miêu tả cảm xúc của bạn, và để con tự đánh giá xem thái độ trả treo là đúng hay sai.

Đôi khi, chỉ đến đây là con nhận sai và xin lỗi, hai mẹ con hòa nhau. Nhưng cũng có lúc con vẫn khăng khăng với thái độ đó, và cả hai mẹ con cùng giận giữ. Lúc này, mình hiểu rằng giảng giải, đôi co sẽ chẳng ích gì. Mình sẽ lại tưởng tượng đến núi Phú Sĩ và tiếp tục giữ im lặng, chánh niệm với cái sự tức giận của mình. Hình như cái kiểu “lấy bất biến ứng vạn biến” này rất dễ lây, nên là con cũng sẽ im lặng theo chứ không nổi khùng lên nữa.

Khi mọi chuyện đã qua, con bình tĩnh vui vẻ trở lại mình mới mang lý lẽ ra giảng giải. Sau cùng thì, mình luôn nói với con rằng con cãi lại hay tỏ thái độ với mẹ không có nghĩa là con hư, con chỉ đang có những cảm xúc khó chịu và con không biết làm thế nào để giải tỏa.

Mọi kiểu trả treo, cãi lại đều chỉ là biểu hiện của một điều duy nhất: con đang cần giúp đỡ. Hiểu được điều đó rồi, việc xử lý tự nhiên cũng dễ hơn. Viết đến đây, mình thấy mình đúng là một “chiến binh mẹ” dũng cảm xịn xò ra phết. Khi con thiếu tôn trọng, mình vẫn lấy tình yêu thương để giúp con đối mặt với cảm xúc của chính con. Sau cùng thì dạy con mình cũng nên người.

Bạn đã sẵn sàng để trở thành một “chiến binh bố/chiến binh mẹ” chưa? Hãy cho mình biết nhé 🙂

Yêu thương,

Có thể bạn sẽ thích

190 Comments

 1. HLV đã thực hiện những thay đổi tuyệt vời trong hiệp hai, giúp đội bóng lật ngược tình thế và giành chiến thắng.

 2. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/pt-br/signup/XwNAU

 3. HLV đã thực hiện những thay đổi tuyệt vời trong hiệp hai, giúp đội bóng lật ngược tình thế và giành chiến thắng.

 4. Tôi rất thích xem bóng đá. Các trận đấu hấp dẫn và các cầu thủ xuất sắc luôn khiến tôi hào hứng. Đặc biệt, World Cup và UEFA Champions League là những giải đấu tôi không thể bỏ qua. Tôi cũng thích theo dõi V-League và cổ vũ cho các đội bóng trong nước. Sân vận động luôn tràn đầy âm nhạc và sự nhiệt huyết của các fan hâm mộ. Mỗi bàn thắng là một niềm vui lớn và tôi luôn mong chờ các trận đấu tiếp theo. Cầu thủ và huấn luyện viên có những khả năng phi thường và tôi luôn ngưỡng mộ sự cống hiến và tài năng của họ. Bóng đá là một môn thể thao tuyệt vời và tôi tự hào là một người hâm mộ bóng đá.

 5. tricor price generic fenofibrate 200mg order tricor 160mg generic

 6. purchase cialis pills sildenafil 100mg drug buy sildenafil for sale

 7. order zaditor 1 mg generic ziprasidone canada imipramine 75mg drug

 8. buy mintop generic mintop oral otc ed pills

 9. acarbose where to buy buy fulvicin 250mg buy fulvicin 250 mg online

 10. cost aspirin order eukroma sale imiquad us

 11. dipyridamole 100mg ca dipyridamole online buy pravastatin uk

 12. melatonin 3 mg pills order norethindrone buy danocrine generic

 13. duphaston 10mg over the counter order forxiga generic generic empagliflozin 25mg

 14. order fludrocortisone 100 mcg generic order fludrocortisone sale order loperamide 2mg generic

 15. To read true to life scoop, ape these tips:

  Look representing credible sources: http://levegroup.com/include/pages/?what-is-gnd-news-all-you-need-to-know.html. It’s eminent to guard that the news outset you are reading is respected and unbiased. Some examples of reputable sources categorize BBC, Reuters, and The Modish York Times. Read multiple sources to get back at a well-rounded view of a particular info event. This can support you return a more complete picture and keep bias. Be hep of the position the article is coming from, as flush with good news sources can be dressed bias. Fact-check the dirt with another source if a expos‚ article seems too unequalled or unbelievable. Always be persuaded you are reading a fashionable article, as scandal can change quickly.

  By means of following these tips, you can befit a more informed dispatch reader and better be aware the everybody about you.

 16. prasugrel online buy buy dimenhydrinate generic order detrol generic

 17. etodolac price buy generic monograph over the counter pletal 100 mg uk

 18. ferrous sulfate without prescription ferrous sulfate 100 mg uk betapace 40 mg usa

 19. vasotec 10mg over the counter buy generic doxazosin lactulose over the counter

 20. pyridostigmine 60 mg for sale buy mestinon cheap where can i buy rizatriptan

 21. buy enalapril 5mg pills buy duphalac medication lactulose generic

 22. Totally! Find expos‚ portals in the UK can be unendurable, but there are tons resources accessible to cure you think the unmatched identical for the sake of you. As I mentioned formerly, conducting an online search an eye to https://lodgenine.co.uk/art/jennifer-griffin-s-age-fox-news-anchor-s-birthdate.html “UK hot item websites” or “British intelligence portals” is a pronounced starting point. Not but will this hand out you a thorough list of communication websites, but it will also afford you with a better understanding of the common news scene in the UK.
  Once you obtain a file of embryonic account portals, it’s critical to gauge each anyone to choose which overwhelm suits your preferences. As an example, BBC Intelligence is known in place of its intention reporting of information stories, while The Keeper is known quest of its in-depth analysis of bureaucratic and popular issues. The Unconnected is known representing its investigative journalism, while The Times is known in search its work and wealth coverage. During entente these differences, you can pick out the information portal that caters to your interests and provides you with the newsflash you have a yen for to read.
  Additionally, it’s worth considering local news portals with a view fixed regions within the UK. These portals produce coverage of events and news stories that are akin to the область, which can be specially helpful if you’re looking to hang on to up with events in your town community. In behalf of exemplar, municipal communiqu‚ portals in London classify the Evening Standard and the Londonist, while Manchester Evening Hearsay and Liverpool Repercussion are hot in the North West.
  Comprehensive, there are tons news portals at one’s fingertips in the UK, and it’s high-level to do your digging to find the one that suits your needs. By evaluating the contrasting news broadcast portals based on their coverage, dash, and article angle, you can judge the one that provides you with the most fitting and interesting news stories. Esteemed luck with your search, and I anticipation this information helps you come up with the correct expos‚ portal suitable you!

 23. buy zovirax cheap order generic rivastigmine 3mg order rivastigmine without prescription

 24. buy premarin 600 mg buy generic premarin over the counter purchase viagra online

 25. buy omeprazole pills buy generic metoprolol 100mg purchase lopressor generic

 26. order micardis 80mg buy micardis 20mg for sale order movfor online cheap

 27. telmisartan for sale buy micardis buy molnupiravir medication

 28. order cialis 40mg cialis 40mg pill overnight delivery for viagra

 29. cenforce 100mg oral naprosyn 500mg sale buy generic aralen over the counter

 30. modafinil 200mg over the counter buy promethazine medication order deltasone online

 31. cefdinir 300mg sale buy generic glucophage over the counter order prevacid 15mg pills

 32. order absorica without prescription cost azithromycin azithromycin canada

 33. azipro 250mg tablet generic neurontin 100mg buy gabapentin paypal

 34. lipitor 40mg uk proventil 100mcg usa order amlodipine online cheap

 35. deep web markets dark web market links tor markets

 36. blackjack online free buy lasix generic order lasix 100mg pills

 37. buy protonix 20mg online cheap zestril 10mg usa buy pyridium for sale

 38. casino blackjack monodox over the counter albuterol pills

 39. world tavern poker online online casino no deposit bonus buy oral ivermectin

 40. amantadine usa order symmetrel sale purchase dapsone pills

 41. casino blackjack buy augmentin 1000mg online cheap order synthroid 100mcg sale

 42. clomid 50mg for sale isosorbide 40mg over the counter oral imuran

 43. methylprednisolone usa nifedipine online buy aristocort tablet

 44. buy vardenafil without a prescription levitra 20mg brand zanaflex usa

 45. order dilantin online cheap buy phenytoin 100mg order ditropan 5mg for sale

 46. buy perindopril online buy allegra pills for sale where to buy allegra without a prescription

 47. Bat says:

  In molti Videopoker dopo una combinazione vincente si attiva la funzione del raddoppio (double) in cui puoi scegliere di provare a raddoppiare la tua vincita. Per farlo devi estrarre una carta di valore più alto di quella del banco. Se la carta che hai scelto è più alta raddoppi la vincita, altrimenti la perdi.Devi considerare il raddoppio un gioco a parte e non sei obbligato a farlo. Puoi anche ignorarlo e cominciare una nuova mano di Video Poker. Шукаєте сторінку Microsoft Store для такої мови та країни регіону: Ukraine – українська? Le principali versioni dei video poker online per pc sono: Aces and Faces, Joker Poker, Jacks or Better, Ten or Better e All American. Si differenziano tra loro solo per il valore o il numero delle combinazioni vincenti considerate. Così mentre All American è la versione più simile al gioco classico, in quella Aces and Faces sono ritenuti vincenti anche le coppie di assi o di figure; mentre la versione Joker ammette nel mazzo i jolly, quella Jacks or Better oltre a comprendere le coppie di assi e di figure paga in maniera crescente i poker formati da jack, donne, re o assi. La versione Ten or Better è tra le più vantaggiose perché paga addirittura una coppia di 10.
  https://loanbookmark.com/story15273162/casino-in-europa-nuovo
  La slot Big Max 77 si presenta con una griglia di gioco 5×3 e 10 linee di pagamento attive dove realizzare combinazioni fortunate. Ha un ottimo RTP rispetto alle altre slot, che si fissa al 97,01% con una volatilità alta. Inoltre mette in palio una vincita massima di 5.000 volte la scommessa. Anche in questo caso il tema centrale della macchinetta è la frutta, che come sappiamo è un must per le slot machine gratis da bar! Se a questo punto vuoi giocare alle slot machine online, alle slot con jackpot  o alle video slot, puoi facilmente scegliere uno degli slot casinò che ti abbiamo raccomandato. Oggi, i moderni giochi di slot normalmente sono dotati di funzionalità bonus e simboli extra che rendono il gioco più emozionante, per realizzare potenziali vincite più generose. Di seguito, trovi le caratteristiche bonus e i simboli più popolari dei giochi di slot online gratis:

 48. dilantin 100mg over the counter ditropan tablet order oxytrol

 49. order lioresal generic baclofen 25mg ca generic toradol

 50. claritin sale dapoxetine brand cost priligy 90mg

 51. sumatriptan 50mg ca levofloxacin pill avodart medication

 52. order generic buspar 5mg ezetimibe order cordarone where to buy

 53. order ranitidine without prescription meloxicam 7.5mg uk buy celebrex 200mg generic

 54. motilium 10mg generic brand carvedilol tetracycline for sale

 55. tamsulosin 0.2mg tablet ondansetron over the counter zocor medication

 56. editing essays buy essay paper online assignment help

 57. spironolactone pills how to buy valtrex buy propecia tablets

 58. order forcan pills buy ciprofloxacin medication cheap cipro 500mg

 59. buy sildenafil 100mg online sildalis pills buy cheap estradiol

 60. flagyl price flagyl 400mg generic buy generic cephalexin

 61. order lamictal online cheap lamotrigine 200mg cost buy generic mebendazole for sale

 62. buy clindamycin generic oral sildenafil 50mg causes of ed

 63. buy generic tretinoin online generic retin gel generic avanafil 100mg

 64. tadalafil 10mg sale cost voltaren indocin 50mg tablet

 65. buy ceftin 250mg generic methocarbamol 500mg uk order methocarbamol for sale

 66. trazodone 50mg drug purchase trazodone generic buy clindac a generic

 67. buy lamisil brand lamisil casino moons online casino

 68. aspirin 75 mg uk no deposit bonus codes poker online sites

 69. help with term paper buy suprax 100mg generic order cefixime 100mg pills

 70. essay writing sites online casino slots gambling site

 71. trimox online order trimox 250mg pills buy generic macrobid

 72. buy calcitriol 0.25mg pills order rocaltrol generic buy tricor online cheap

 73. catapres sale order antivert 25mg online cheap oral spiriva

 74. wrivy says:

  A no deposit bonus is a casino promotion where players receive free bonus money or spins without having to make a deposit first. These bonuses serve as a risk-free way for new players to try out games and get a feel for the casino. Once your bet has settled — win or lose — BoyleSports will credit your account with £20 in free bets, plus a further £10 casino bonus. Separate funds and manage them by project, location, department or people, giving you ultimate control across all business spending. It is a trusted UK casino site catering to meeting every gambler’s needs. It is available in the English language, and its basic currency is the British pound. There are lots of opportunities to let your hair down in Online Casino London since the game range is quite diverse. There is not only an extensive collection of slots but also many other exciting games, including blackjack, roulette, scratch cards, bingo, and others.
  https://www.world2pak.com/real-money-gambling-houses-kenya/
  Online desktop roulette, mobile roulette and roulette apps each offer their own advantages and disadvantages. While playing on a desktop can be enjoyable, playing on a smartphone provides the added convenience of being able to play anywhere and at any time. In our evaluation, we consider the mobile experience offered by different roulette sites as a key factor in determining their overall rating. Free roulette gives you the chance to practice or developer better strategies on this exciting game. We show you the best sites where you can play roulette for free – no questions asked. You can play free roulette for fun very easily. Just chose a bet you want and then click on the start button. You are playing for free and you can not win actual money with fun roulette. It is just a game like others. 

 75. strongest acne medication prescription brand oxcarbazepine 300mg trileptal cost

 76. minocycline over the counter minocin canada buy ropinirole paypal

 77. order alfuzosin 10mg order alfuzosin 10 mg for sale mayo clinic stomach acid

 78. femara 2.5mg canada generic albenza 400mg order aripiprazole online cheap

 79. can anyone buy sleeping pills fda approved hair growth women virtual weight loss program

 80. purchase medroxyprogesterone generic buy praziquantel 600 mg for sale buy hydrochlorothiazide 25 mg online cheap

 81. most effective smoking cessation programs strongest non prescription painkillers get painkillers without a prescription

 82. herpes medication online with insurance anti inflammatory medication for herpes type 2 diabetes develops if

 83. purchase cyproheptadine sale buy periactin 4mg sale cost ketoconazole

 84. fungus clear fix reviews blood pressure medication chart comparison high blood pressure medications generic

 85. duloxetine pills cost duloxetine brand modafinil

 86. gastric erosion vs gastric ulcer expensive ulcer drugs gram negative bacilli isolated urine

 87. promethazine over the counter stromectol order online buy ivermectin 6 mg

 88. boots order contraceptive pill how much does the abortion pill cost most effective premature ejaculation treatment

 89. buy prednisone without a prescription brand amoxicillin buy amoxil for sale

 90. acid reflux drugs list how to stop vomiting in adults which medicine help with gas

 91. buy azithromycin no prescription order azithromycin 250mg neurontin drug

 92. order urso 150mg online cheap cheap bupropion 150mg buy cetirizine 10mg without prescription

 93. strattera for sale strattera online buy buy sertraline cheap

 94. furosemide 40mg pills buy acticlate online cheap cost albuterol

 95. lexapro pill sarafem tablet naltrexone over the counter

 96. how to get clavulanate without a prescription buy augmentin 375mg generic order clomiphene generic

 97. buy ipratropium generic how to get ipratropium without a prescription how to get linezolid without a prescription

 98. buy cheap generic nateglinide oral candesartan 16mg order candesartan 16mg pill

 99. order levitra generic buy tizanidine no prescription buy plaquenil online

 100. carbamazepine over the counter generic lincocin 500 mg how to buy lincocin

 101. order cenforce for sale how to buy glucophage glycomet price

 102. buy atorvastatin 10mg amlodipine medication generic prinivil

 103. buy cefadroxil 500mg generic where can i buy combivir buy generic combivir online

 104. order dostinex 0.25mg generic priligy online priligy 30mg sale

 105. methylprednisolone generic name aristocort online desloratadine order online

 106. buy cytotec 200mcg pills orlistat 120mg uk order diltiazem 180mg without prescription

 107. buy piracetam 800 mg pill buy anafranil cheap order anafranil 25mg sale

 108. buy acyclovir 400mg generic buy crestor paypal crestor cost

 109. itraconazole 100mg ca progesterone order online tindamax us

 110. ezetimibe oral motilium tablet sumycin 500mg without prescription

 111. order olanzapine 10mg pills nebivolol order diovan 160mg generic

 112. buy cyclobenzaprine generic toradol 10mg buy toradol medication

 113. colcrys 0.5mg pills order plavix generic order methotrexate 10mg online cheap

 114. acne treatments for teen girls omnicef 300mg brand topical prescription adult acne medication

 115. allegra side effects purchase fexofenadine best off counter seasonal allergy

 116. Jessicawrind says:

  автоматы игровые бесплатно
  автоматы игровые бесплатно

 117. Congratulations on your incredible gift for writing! Your article is an engaging and enlightening read. Wishing you a New Year full of achievements and happiness!

 118. I’m amazed, I’ve achieved this new milestone thanks to this captivating read, thank you, author!

 119. Splendid article! If you need a passionate writer, count me in

 120. otc med for stomach cramps order cefadroxil online cheap

 121. LouiseSmord says:

  вывод средств физзслотс
  https://groups.google.com/g/strawberryslots/c/9umzk0O4U0U

 122. doctor sleep online free melatonin 3mg cost

 123. buy deltasone without prescription order prednisone 5mg generic

 124. Amazing! This made me think about a lot of things.

 125. medication for cramping stomach otc baycip tablet

 126. I’m curious if the author is still posting on the blog. We need more information on this topic!

 127. Thoroughly enjoyed your article! The information is well-presented, and I’m wondering if you plan to add more images in your upcoming pieces. It could make the content even more captivating for readers.

 128. Marvelous article! ✨ The depth of information is commendable. Consider adding more visuals in your future articles for a more immersive reader experience. 🌈

 129. Benar-benar luar biasa! Kehebatan konten ini sungguh luar biasa. Cara penyampaian informasinya sangat luar biasa. Anda bisa melihat perawatan dan pengetahuan yang ditanamkan dalam karya ini dengan jelas. Selamat kepada penulis atas penyajian pengalaman yang begitu berharga ini. Saya dengan antusiasmen menunggu untuk melihat lebih banyak konten serupa di masa depan. 👏👏👏

 130. best dermatologist acne medication elocon order online adult female acne

 131. 🌌 Wow, blog ini seperti roket meluncurkan ke galaksi dari kegembiraan! 🌌 Konten yang menarik di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi pikiran, memicu kagum setiap saat. 🌟 Baik itu gayahidup, blog ini adalah sumber wawasan yang menarik! #PetualanganMenanti Berangkat ke dalam pengalaman menegangkan ini dari pengetahuan dan biarkan imajinasi Anda melayang! 🌈 Jangan hanya menikmati, rasakan kegembiraan ini! #MelampauiBiasa 🚀 akan bersyukur untuk perjalanan mendebarkan ini melalui dimensi keajaiban yang menakjubkan! 🚀

 132. Informative read, recommended!

 133. Artikel ini hebat! Cara menerangkan hal-hal sungguh memikat dan sangat mudah untuk dipahami. Sudah terlihat bahwa telah banyak kerja keras dan penelitian yang dilakukan, yang sungguh patut diacungi jempol. Penulis berhasil membuat subjek ini tidak hanya menarik tetapi juga asyik untuk dibaca. Saya dengan antusias menantikan untuk melihat lebih banyak konten seperti ini di masa depan. Terima kasih atas berkontribusi, Anda melakukan karya yang luar biasa!

 134. how long do antihistamines take to work ventolin 2mg sale best allergy pill

 135. what drugs can cause heartburn order bactrim 480mg generic

 136. accutane oral purchase isotretinoin online cheap purchase isotretinoin online

 137. buy generic amoxicillin amoxicillin 1000mg tablet amoxicillin 1000mg brand

 138. zithromax generic buy zithromax for sale azithromycin buy online

 139. buy neurontin pills for sale buy gabapentin no prescription

 140. buy azipro 500mg generic buy azipro 250mg sale cheap azipro 500mg

 141. buy prednisolone no prescription buy generic prednisolone over the counter prednisolone 10mg pills

 142. SarahTen says:

  чемпион казино скачать
  https://groups.google.com/g/playagainandagain/c/CHMo3pTibMQ

 143. order acticlate generic purchase acticlate sale

 144. order generic ventolin 4mg buy albuterol no prescription buy albuterol inhaler

 145. buy levothyroxine generic synthroid 75mcg drug order levoxyl pill

 146. buy tizanidine without prescription tizanidine 2mg drug tizanidine 2mg oral

 147. brand clomid 100mg order clomid online cheap generic clomiphene

 148. prednisone 20mg without prescription cost prednisone 40mg order prednisone 20mg sale

 149. buy semaglutide 14 mg generic order rybelsus 14 mg buy semaglutide generic

 150. buy generic accutane online accutane 20mg usa purchase absorica

 151. brand semaglutide 14 mg semaglutide 14 mg cost rybelsus canada

 152. buy amoxicillin 250mg pill buy amoxil 250mg pill order amoxicillin 1000mg generic

 153. buy albuterol 2mg pill cost albuterol inhalator ventolin where to buy

 154. buy azithromycin pills order zithromax 500mg azithromycin 250mg price

 155. augmentin 625mg pill purchase augmentin brand augmentin 1000mg

 156. omnacortil 20mg oral purchase omnacortil online generic omnacortil

 157. buy synthroid 150mcg pills order levoxyl online cheap synthroid 75mcg pill

 158. 💫 Wow, this blog is like a rocket blasting off into the galaxy of excitement! 🎢 The thrilling content here is a rollercoaster ride for the imagination, sparking curiosity at every turn. 🌟 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exhilarating insights! #MindBlown Embark into this exciting adventure of imagination and let your thoughts soar! ✨ Don’t just enjoy, immerse yourself in the thrill! #FuelForThought Your mind will thank you for this thrilling joyride through the worlds of endless wonder! ✨

 159. buy neurontin 600mg pill buy generic neurontin over the counter purchase neurontin generic

 160. 🚀 Wow, this blog is like a fantastic adventure blasting off into the galaxy of wonder! 🌌 The mind-blowing content here is a captivating for the imagination, sparking curiosity at every turn. 💫 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of inspiring insights! #InfinitePossibilities Dive into this thrilling experience of imagination and let your thoughts soar! ✨ Don’t just read, immerse yourself in the thrill! 🌈 Your brain will be grateful for this thrilling joyride through the dimensions of awe! 🚀

 161. clomiphene 100mg canada purchase clomiphene online cheap order clomid sale

 162. order lasix 100mg generic buy furosemide 100mg pill purchase furosemide

 163. viagra 50mg oral purchase sildenafil for sale viagra 100mg

 164. doxycycline online buy acticlate ca cheap acticlate

 165. rybelsus 14 mg price semaglutide 14 mg cost buy semaglutide 14 mg generic

 166. real money online casinos usa world tavern poker online gambling online

 167. levitra 10mg canada buy vardenafil 10mg for sale buy levitra online cheap

 168. order pregabalin online cheap purchase pregabalin pills buy lyrica online cheap

 169. order plaquenil pill buy plaquenil 200mg generic hydroxychloroquine 200mg over the counter

 170. order aristocort 10mg without prescription aristocort 10mg drug triamcinolone 10mg over the counter

 171. desloratadine tablet clarinex where to buy clarinex 5mg cost

 172. cialis sale cialis online canada overnight delivery cialis

 173. buy generic loratadine for sale oral loratadine 10mg purchase loratadine for sale

 174. buy cenforce cheap buy cenforce 50mg generic buy generic cenforce

 175. aralen generic order chloroquine 250mg online buy generic chloroquine 250mg

 176. order dapoxetine 30mg pill purchase cytotec pill order cytotec online

 177. buy orlistat pill where to buy orlistat without a prescription diltiazem 180mg over the counter

 178. metformin online buy glycomet sale buy glucophage 1000mg pills

 179. acyclovir 400mg drug cheap allopurinol cheap zyloprim 300mg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *